Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ????????


Μερικά φαγητά, ενώ είναι κατάλληλα για τους ανθρώπους, εντούτοις μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία του αγαπημένου μας κατοικιδίου. Ο λόγος είναι απλούστατα επειδή ο μεταβολισμός του ζώου διαφέρει από αυτόν του ανθρώπου.
Μερικές τροφές μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές ήπιας μορφής, άλλες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, ακόμα και θάνατο. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίσουμε τί δεν πρέπει να ταίζουμε το κατοικίδιό μας, αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις και εξασφαλίζοντας την καλή του υγεία.
Η παρακάτω λίστα περιέχει μόνο μερικές από ένα μεγάλο αριθμό απαγορευμένων τροφών.
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη λίστα απαγορευμένων τροφών, όπως επίσης και ένα πλήρες, ισορροπημένο διαιτολόγιο για το αγαπημένο σας τετράποδο.



Μην ταίσετε το κατοικίδιό σας...
1. Κόκκαλα από ψάρι, πουλερικό ή οποιοδήποτε άλλο κρέας --> Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, φράξιμο της πεπτικής οδού, σχίσιμο οργάνων του πεπτικού συστήματος (ειδικά αν το κόκκαλο είναι αιχμηρό).
2. Σοκολάτα --> Πιθανόν τοξική, ακόμα και θανατηφόρα, έστω και αν η ποσότητα λήψης είναι πολύ μικρή. Οι γάτες κινδυνεύουν λιγότερο, μια και η επιθυμία τους για σοκολάτα δεν είναι τόσο έντονη όσο του σκύλου.
3. Κρεμμύδια και σκόρδο (ωμά, ψημένα ή σε σκόνη) --> Μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, ζημιά στο συκώτι, ή σοβαρής μορφής αιμολυτική αναιμία, κατά την οποία το αίμα δεν μεταφέρει επαρκείς ποσότητες οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος. Το σκόρδο είναι λιγότερο τοξικό από τα κρεμμύδια. Τροφή για μωρά πιθανόν να περιέχει σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη.
4. Ωμά αυγά --> Κίνδυνος προσβολής από σαλμονέλλα. Μείωση της απορρόφησης βιοτίνης, μιας από τις βιταμίνες Β. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα.
5. Ωμό κρέας --> Κίνδυνος προσβολής από σαλμονέλλα ή κλωστιρίδιο.
6. Ωμό ψάρι --> Μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θειαμίνης, μιας από τις βιταμίνες Β. Αυτό οδηγεί σε απώλεια όρεξης, σπασμούς και σε σοβαρές περιπτώσεις θάνατο. Πιο πιθανό να συμβεί όταν η κατανάλωση είναι εντατική και η ποσότητα κατανάλωσης μεγάλη.
7. Σταφύλια και σταφίδες --> Αν η ποσότητα κατανάλωσης είναι μεγάλη, πιθανόν να οδηγήσουν σε ζημιά στα νεφρά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
8. Γλυκά χωρίς ζάχαρη και οτιδήποτε άλλο περιέχει ξυλιτόλη --> Κίνδυνος ζημιάς στο συκώτι και θάνατος.
9. Άψητο ζυμάρι --> Μπορεί να φουσκώσει μέσα στο στομάχι, προκαλώντας πόνο και δυσφορία, ή ακόμα και φράξιμο σε σημεία στο πεπτικό σύστημα.
10. Καρύδια --> Κίνδυνος στομαχικού προβήματος ή ακόμα και εμφάνιση σπασμών αν το καρύδι είναι μουχλιασμένο.
11. Αλκοόλ --> Κίνδυνος μέθης, κώμα και θάνατος.
12. Τροφή για γάτες σε σκύλους και το αντίστροφο --> Σε γενικές γραμμές, οι τροφές για γάτες περιέχουν περισσότερα λίπη και πρωτε’ί’νες από τη συνιστώμενη ποσότητα για σκύλους. Οι τροφές για σκύλους, αν καταναλώνονται εντατικά σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και σε ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά της γάτας.
13. Καφέ, τσάι και οτιδήποτε περιέχει καφε’ί’νη --> Η καφε’ί’νη μπορεί να είναι τοξική και να επηρεάσει την καρδιά και το νευρικό σύστημα.
14. Τόνος --> Μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία λόγω ανεπαρκής διατροφής, αφού δεν έχει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα ( αφορά κυρίως γάτες).
15. Συμπληρώματα διατροφής για ανθρώπους, τα οποία περιέχουν σίδηρο --> Ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο περίβλημα των οργάνων του πεπτικού συστήματος και μπορεί να είναι τοξικός σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και του συκωτιού.
16. Μεγάλη ποσότητα συκωτιού --> Κίνδυνος τοξικότητας από τη Βιταμίνη Α, πράγμα που επηρεάζει τους μυς και τα κόκκαλα.
17. Γάλα και παράγωγα του γάλακτος --> Οι περισσότεροι σκύλοι και γάτες δεν έχουν επαρκείς ποσότητες του ενζύμου λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης που περιέχεται στο γάλα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
18. Ζάχαρη --> Κίνδυνος παχυσαρκίας, οδοντικών προβλημάτων και πιθανή εμφάνιση διαβήτη.
19. Μαγιά --> Μπορεί να φουσκώσει, προκαλώντας αέρια στο πεπτικό σύστημα και κατ’επέκταση πόνο, ή ακόμα και ρήξη του στομάχου ή του εντερικού σωλήνα.
20. Αποφάγια --> Δεν αποτελούν ισορροπημένη διατροφή και επομένως δεν θα πρέπει να αποτελούν πάνω από το 10% της διατροφής του σκύλου ή του γάτου. Το λίπος πρέπει να αφαιρείται από το κρέας και ποτέ να μην δίνετε στο ζώο κόκκαλα.
21. Αλάτι --> Αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των ηλεκτρολύτων στον οργανισμό

Πηγή : http://www.cypruspet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες